Wednesday, February 11, 2009

Tips berpantang dan penjagaan selepas bersalin

Tips berpantang ni ditujukan khas buat sepupu kesygan ku deba, first time mommy nieh.. Aku ni pantang koboi. Pasal time pantang anak first aku berpantang sndiri. Adventure tu. hehe. Ok ok.. Sebelum branak, pertama2nya pastikan brg brg keperluan ibu n baby dah lengkap. So that bile ko dah branak tak payah la keje ko dok buat list berjela2 soh laki ko g beli.

Set Bersalin yg aku guna sepanjang tempoh berpantang adalah NONA ROGUY. Tp still ada few thing to buy. Pada aku, NR ni mmg bagus, tp kalau nak beli rasanya tak perlu satu set pon tak per. beli yg penting2 jek.

Ini antara keperluan/amalan SEMASA BERPANTANG. Kebanyakan keperluan aku terpakse beli selepas beranak, kerana lepas branak baru la tau itu ini yg perlu. So kalau rasa2 nak cepat sembuh, better stanby awal2 k.
  • Breastpump : Baca exclusive review aku pasal Medela Freestyle kat sini
  • Maternity Pad (aku beli koteks yg ada wing extra long tujek senang takder kebocoran)
  • Kain batik - daripada dummy aku dah up jadik expert user. Masa berpantang paling senang pakai kain batik. Toksah brangan nak pakai suar berbagai2. kalau takde, beli 5-6 helai sbb sehari mungkin nak pakai 2-3 helai.
  • Nursing Bra & Nursing Pad - For breastfeeding, wajib ada!
  • Stokin + Minyak panas - Yg ni wajib kay. Aku dulu lepasjek ke toilet/after bath, mesti sapu minyak panas2 kt kaki nsarung stokin. Ok sebut pasal minyak panas ni, aku sgt sukaminyak herbanika Nona roguy. So kalau you all nak try, beliyg besar, tak rugi. Sapu seluruh kaki, perut n dahi. Sgtselesa bile bdn kiter warm warm gitu, angin sejuk tak masuk.So sediakan stokin tu dlm 5-6 pasang yea.
  • Bengkung + Krim barut + Losyen halia - Biasenya org pakai bengkung ni time siang, mlm nak tido bukak. Tp aku ni, dah tersyok pakai bengkung. Sbbnya bile pakai bengkung aku rase confident nak jalan, rahim n perot rase kukuh n selamat jek.So siang aku pakai bengkung lilit yg tali tu, pjg dan lebar.Mlm nak tido aku pakai yg zap tu beli kt watson rm9.90 jek.Bengkung ni peraturannya sebelum pakai sapu krim barut dulu. aku pakai krim barut NR (Nona roguy) + Losyen Halia yusmira. Fuh best pasal ape tau. Sapu jek krim n losyen ni,mula2 rase panas, lepas tu berangin n sejuk. nnti bile bukak bengkung berpeluh2 la perut kiter ni. Sure flat beb! hehehe
  • Pilis - Set NR tak der pilis, so aku beli pilis kt kedai jamu, murah jek sepaket 3-4 inggit jek cukup sepanjang tempoh berpantang. Yg aku beli ni dlm bentuk tablet, titis dgn air, sapu kt dahi. Pas tu ikat rambot tinggi2. nnti kepala ko rasa brangin. Sedap jek. Kalaukepala berat/saket kepala tros ilang. mmg berguna. Oh ya, kalau pakai minyak herbanika NR pon bole ganti pilis, tp tak sama mcm pilis yg betul. tak caya bole try.
  • Param - Set NR dah ada minyak herbanika mengantikan param. Param tu kiter sapu kt perot sbelum berbengkung. Aku dulu mak mertua aku bg. So bile minyak herbanika aku habis,aku sapu param ni. Dlm rm10 jek sebotol, tp best tau pakai.
  • Uncang cuci herbanika - Set NR ada bender ni. Rendam dlm air panas uncang ni, buat cebok. Bhgian luka nisensitif, so bile cebok dgn air herba ni rase nyaman sket.Yg ni optional tau, kalau nak jimat cermat, ko beli daunsireh, rebus air die buat cebok. lg bnyk stok ko dpt. Lgsatu, sbut pasal daun sireh ni, air rebusan die tu buatlaminum. bnyk khasiat dia. Oh ya..ada org kata soh cebok dgnair dettol. JGN SESEKALI cebok dgn air detol. sbb ape? airdetol tu tajam. benang jahitan kiter ni dibuat dari protein,yg lama kelamaan akan hancur dlm daging kiter. kalau gunadettol mungkin akan menyebabkan benang terputus, danakibatnya ke hospitallah anda untuk seisi jahit menjahityea. Sbb dah ada member sorang tu kt forum cari mengalaminasib tersebut. Aku hnya berkongsi shj k. muahahaha
  • Ubat Kuning + Minyak berubat mustajab NR - Ha yg ni paling penting untuk jaga luka jahitan. UBAT KUNING. Setiap kali anda ke toilet, pastikan anda mengesat kering luka jahitan tu n apply ubat kuning tu kt luka jahitan dgn kapas.Bnyk2 pon tak per. Pas tu tuangkan minyak mustajab NR keatas PAD, n pakai dgn selesa. Mmg berkesan n tgk la hasilnya. mesti luka tu cepat jek bercantum. Lg satu, mase nak apply tu tgk la pakai cermin, kalau tak tgk ko tak tau keadaan luka tu cemane, sbb kdg2 kiter terlupa pas tu ligat berjalan satu rumah. Ada member tu smpai luka tu tertetas balek, dahhhh kena g klinik jahit balek. so berhati2 la yer.
  • Air Garam + SIT Bath - Yg ni untuk melegakan bhgian lukajahitan. prepare besen dgn air suam, letak garam segenggamdua. Lepas tu duduk berendam dlm tu. SGT SELESA tau. Cubala.. Mcm terapi pon ada. BEST.
  • Rebusan kunyit + Manjakani - Rebus duwe bender ni untuk menyembuhkan luka dalam + mengetatkan.
  • Air Akar Herbanika - Ada dlm set bersalin NR. Rebus smpai jd the pekat. Aku dulu minum sederhana pekat (agak2la) + madu. Yg ni untuk tenaga selain mengecutkan rahim nbuang angin meroyan
  • Phytonatal - Best tu mmg best, pasal bile ko mkn pil ni, senang nak membuang. Lansung tak effect luka jahitan tun tak mendatangkan sakit lansung. Tp effect die mungkin kalau breast feeding, baby panas n mungkin die pon dok sedap membuang smpai cirit birit. So altenatif lain adalah instead of buying this, lebih baek ko pegi farmasi, ckp nak ubat untuk membuang, ckp ko breastfeed baby. nnti die bg ubat yang rase mcm oren2 gitu.
  • Spirulina - Ok bg aku yg ni penting sgt2 sbb khasiat spirulina ni bnyk. Dia ni ibarat mknan lengkap aku. Misalnya kalau aku tak lalu mkn lauk pantang (mungkin aku hya mkn 3-4suap nasi + sayur+ ikan bakar). So, aku hnya dpt protein secebis, karb 2-3 cebis + vit2 sket kan. Tp dgn menelan spirulina itu, aku adalah mendapat sume khasiat2 yg diperlukan oleh bdn aku untuk kali itu, kecuali VITAMIN C.so vitamin C aku adalah menelannya secara berasingan ok.Sekali mkn 5 biji spirulina + 1 biji Vit C
  • Bidadari - Ha yg ni aku recommend sgt la pada koma ygtgh berpantang ni, aku pon setat mkn bidadari ni after 3minggu berpantang n mendapat hasil yg memuaskan. Tp kenaalert dgn cara pengambilan. jgn msuk peti sejuk, guna suduplastik n elak minum/mkn ape ape dalam mase sejam selepasamik bidadari ni. ok, antra bender2 yg terkandung dlm ni : Madu asli, Sireh, Akar Serapat, Kacip Fatimah, Kurma,Manjakani, Serai, Jarum Mas, Asam jawa & Herba2 terpilih.Jadi, segala keje2 mengetatkan, menganjalkan, nmemperfectkan hal hal dalaman wanita ni ko serah jek ktbidadari ni. Hasilnya? PERFECTO
  • Sebenarnya tgn ku dah lenguh menaip ni..hahaha.. to be continued later.

11 comments:

Mimie Azrin said...

mak aih..banyaknya ko ---- aku yg baca ni pun penat ni..
weh, mana nak carik bidadari tu?
aku ada dgr gak, tapi dulu masa pantang aku kat tioman..
klu suh papa aku cari mmg tak kan jumpe lah..
info pwes

daniasyazleen said...

aku pesan kt abg aku jek tlg belikn.. smpai skang aku mkn bidadari tu. kalau nak try aku bleh tlg orderkan.

mrs Fahmi said...

wahh...panjangnye!!;-)...tapi very good to know sebab i pon tgh berpantang now...

Sarah said...

wahh...best info ni. tq for sharing.. tp mne sambungan dier?

ifa said...

best gak tips ni..sbb aku pning pkir sape nk jaga aku ms bpantang, ssh duk jauh2 ni..

ninie said...

rebusan kunyit dan manjakani tu utk basuhan @ dminum...tqvm

Koarukasuga Hayami said...

panjang nyer...tapi beriformasi

Koarukasuga Hayami said...

panjang tp beriformasi

Twins Premium Beautiful said...

hhmm...tip yng baik dalam pantang.

Twins Premium Beautiful said...

hhmm...tip yng baik dalam pantang.

Puan Simply Syeeda said...

Bidadari tu ape? Pil ke ape?